Hör kommunstyrelsens ordförande om planerna på att ersätta äldreboendet Månsbacken i Delsbo. Foto: SVT

Nybyggt äldreboende ska ersätta Månsbacken

Uppdaterad
Publicerad

Revisionsbolaget som granskat smittläget på Månsbacken beskriver boendet som en tveksam plats att ta hand om äldre personer med stora omvårdnadsbehov. Kommunen har redan innan pandemin kännt till bristerna och planerar att bygga ett nytt äldreboende.

Vi har sedan tidigare ett pågående arbete med att ersätta bland annat Månsbacken, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande Hudiksvalls kommun.

Lokalerna i boendet Månsbacken i Delsbo sägs, enligt rapporten, ha medfört svårigheter under pandemin gällande bland annat basal vårdhygien. I KPMG:s rapport står:

”Månsbacken närmast kan beskrivas som ett ombyggt/anpassat servicehus där de boende har egna lägenheter men att våningsplanen i liten omfattning är anpassade som ett traditionellt vård- och omsorgsboende”

”Kan ta flera år”

Men när det nya boendet står färdigt är inte klart.

– Det är ju långa processer det handlar om så det kan ta flera år, säger Löthstam.

Hör kommunstyrelsens ordförande om planerna på nya bygget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.