Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt revisionsbolagets rapport var Månsbacken dåligt förberett för pandemin trots att viruset härjat i Sverige i över ett halvår innan utbrottet på äldreboendet. Foto: Robin Herzog/SVT

Hudiksvalls kommun: ”Det fanns uppgifter i rapporten som vi inte kände till”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt revisionsbolagets rapport var Månsbacken dåligt förberett för pandemin trots att viruset härjat i Sverige i över åtta månader innan det lokala utbrottet. SVT Gävleborg intervjuade kommunrepresentanter i Hudiksvall om rapporten och smittläget efter att de tagit del av rapporten.

– Vi fick rapporten i dag och vi kommer att jobba med att analysera den, några saker som anges i den har vi redan dragit i gång att jobba med men vi kommer att behöva göra mer, säger Bengt Friberg, kommundirektör i Hudiksvalls kommun.

Lex Maria

Utöver utredningen som utfördes av en extern revisionsbyrå och gjordes på kommunstyrelsens beställning upprättades även en lex Maria-anmälan inom kommunen som skickades till Inspektionen för vård och omsorg i januari. Där uppgavs det finnas bristande hygien bland personal och brist på bemanning.

Starta klippet för att höra representanter från Hudiksvalls kommun uttala sig om rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Covid 19-utbrottet på Månsbacken

Mer i ämnet