Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör utredaren om rapporten angående smittan på Månsbacken.

”Funnits alltför stora brister för att minska risk för smitta”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterades första delen av utredningen i Hudiksvall, efter coronautbrottet på äldreboendet Månsbacken. Boendet har fått kritik från flera håll. Kommunen har bland annat skrivit en lex. Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Utredningen är gjord av revisions- och rådgivningsföretaget KPMG, på uppdrag av Hudiksvalls kommun. Syftet med utredningen är att se hur covid 19-smittan kunde leda till ett så högt antal smittade på äldreboendet Månsbacken. Utredningen är också gjord med personal på Edshammars vård- och omsorgsboende. Boendet ligger intill Månsbacken i Delsbo.

”Vår bild är att Månsbacken utifrån vår utredning uppvisar allt för stora brister och inte befunnit dig på den nivå som kunde förväntas så långt in i den rådande pandemin avseende systematiskt arbete för att minska risk för smitta”, skriver man i utredningen.

Hygien behöver säkerställas

Utredningen har kommit fram till flera rekommendationer till Månsbackens äldreboende och äldreomsorgen generellt. Det handlar bland annat om att fortsätta arbetet med att öka kunskapen om basal vårdhygien.

”Den måste säkerställas i en högre grad bland personal” ”Vi kan se brister inom flera områden där framförallt indikationer på brister i basal vårdhygien, boendets förutsättningar i form av äldre som kontinuerligt är rörliga utanför boendet samt generella åtgärder för att minska risken för smittspridning brustit”, skriver man i utredningen.'

Säkerställa tydliga handlingsplaner

I utredningen skriver man också att boendet bör se över så att kvalitetskrav efterlevs, att det finns ett systematiskt arbete med generella åtgärder för att minska smittspridning och säkerställa att det finns tydliga handlingsplaner när det finns risk för smittspridning.

– Det krävs att man har handlingsplaner för arbetet, och det kan inte vi se att man har haft, säger Mikael Lind, KPMG.

Klustersmittan och dödsfallen på Månsbacken – detta har hänt

Se hela pressträffen här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Covid 19-utbrottet på Månsbacken

Mer i ämnet