Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mejlet avslöjar ”kaoset” på Månsbacken – sjuksköterskor hängs ut. Foto: SVT Arkiv

Interna mejlet avslöjar ”kaoset” på Månsbacken: ”Utan styrning”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen på äldreboendet Månsbacken i Delsbo beskrevs som ett ”totalt kaos” av regionens vårdenhetschef Ann-Britt Westlund, när hon besökte boendet i mitten på november.

– Vi kände av en hög stressnivå och att man inte hade koll på situationen, säger hon.

SVT Nyheter Gävleborg har begärt ut mejlkonversationer från ansvariga på region Gävleborg, efter coronautbrottet på äldreboendet Månsbacken i Delsbo i november förra året. I ett mejl som Ann-Britt Westlund skrev till sin chef Helena Bikoff beskrevs läget som ”ett totalt kaos”.

”Min sammanfattning är att vi möttes av ett totalt kaos utan någon som helst styrning. Samtlig omvårdspersonal gav uttryck och visade symptom för stress, avsaknad av sammarbete mellan sköterskor och omvårdspersonal. Mycket oengagerade sjuksköterskor som inte verkade förstå allvaret i denna situation. Känns ej patientsäkert och omvårdspersonal är i behov av stöd då de redan är på bristningsgränsen”, skrev Ann-Britt Westlund i ett mejl till Helena Bikoff, chef för primärvården i Hudiksvall, efter besöket.

Vid tidpunkten för Ann-Britt Westlunds besök hade 27 av 36 boende testats positivt för covid-19 på Månsbacken. Den här dagen besökte hon boendet efter att de bestämt att beordra ut det mobila teamet, som hon också är chef över.

Hör Ann-Britt Westlund berätta mer om sitt besök i videoklippet högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Covid 19-utbrottet på Månsbacken

Mer i ämnet