Kritik mot Månsbacken efter coronautbrottet Foto: SVT

Kritik mot äldreboendet Månsbacken efter coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronautbrottet på äldreboendet Månsbacken i Delsbo riktas nu kritik mot boendet. I en lex Maria-anmälan som skickats från Hudiksvalls kommun till Inspektionen för vård och omsorg, konstateras att personalen troligen brustit i hygienrutinerna.

Enligt anmälan har uppgifter framkommit att personal inte använt visir innan utbrottet, trots Hudiksvalls kommuns rekommendation om att använda visir som förstärkt arbetsklädsel. Även anhöriga som besökte boendet ska inte ha använt visir.

Under coronautbrottet testades över 90 procent av de boende och 84 procent av den ordinarie omvårdnadspersonalen positivt för covid-19. Av de boende avled 13 personer fram till den 4 december. Många vikarier togs in och arbetade i verksamheten under perioden och av den totala.

I anmälan slås det även fast att sjuksköterskor inte fanns på plats under den första tiden. Anledningen uppges vara att många varit sjuka och att bemanningen inte räckte till. Därmed fick personalen ingen handledning och introduktion i att upprätthålla hygienrutinerna under de första kritiska dagarna.

Att chefen på Månsbacken var nytillträdd och att läkaren inte gjorde några besök på plats, uppges också vara anledningar till den omfattande smittspridningen.

I en tidigare version av texten skrev vi att kritiken kom från IVO, vilket inte stämmer.

Interna mejlet avslöjar ”kaoset” på Månsbacken: ”Utan styrning” (2021-01-12)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mejlet avslöjar ”kaoset” på Månsbacken – sjuksköterskor hängs ut. Foto: SVT Arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet