Äldreboendet Månsbacken i Delsbo. Foto: SVT

Undersköterskan Helenas röst är så viktig – därför ska ni våga prata med media

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vid flera tillfällen har SVT Gävleborgs reportrar stått utanför äldreboendet Månsbacken i Delsbo och försökt få intervjuer med alla möjliga – från chefer till undersköterskor och vårdbiträden – oftast utan att lyckas. Någon uttryckte vid ett tillfälle sitt ogillande över att vi var där. Det förstår jag.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Jag förstår att det har varit en otroligt pressad situation och att intresset från både lokal media och nationell media satt ännu högre press på alla berörda.

Men strax efter att revisionsbyrån KPMG presenterat sin rapport om vad som har brustit på Månsbacken, som ledde till att smittspridningen blev så stor, väljer undersköterskan Helena Westermark att prata med vår reporter som står där utanför boendet i Delsbo.

Hon berättar att hon blivit ärrad av händelserna på sin arbetsplats, berättar att hon drömmer mardrömmar.

Hon beskriver att hon känner sig slängd under bussen av sin arbetsgivare. Hon tycker att de låtit henne och kollegorna bära hundhuvudet för det som skett på boendet.

”Äntligen ett vittnesmål”

Efter flera månaders bevakning får vi äntligen ett vittnesmål från en berörd person inifrån boendet.

Jag kan inte nog betona hur viktigt det är. Att berörda personer har rätt att berätta för media är en central funktion i vår demokrati. Det är en grundlagsskyddad rättighet – så viktigt är det!

Vårt uppdrag är att granska och spegla det som sker i vårt lokalsamhälle. Vi ska ge en opartisk, balanserad bild av det som sker.

Det har varit svårt när det kommer till Månsbacken. Vi har lagt åtskilliga timmar på att söka chefer och försöka nå anställda, och många gånger stångat huvudet i väggen.

Gång på gång har vi blivit hänvisade till Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg, som svarat på våra frågor. Men han är inte på plats på golvet och ser vad som sker.

Verkligheten långt ifrån chefens ord

I fallet Månsbacken blir det väldigt tydligt varför det är ett problem att låta högsta chefen i en kommun, oemotsagd, svara på våra frågor.

Så här säger Bengt Friberg i en intervju med SVT Gävleborg 16 november, då 27 av de 36 boende på Månsbacken har konstaterad covid-19:

”Vi har hela tiden haft den skyddsutrustning som man rekommenderar. Vi har till och med lagt till lite genom att förstärka arbetsklädseln med visir. Vi tycker att vi har gjort allt vad vi kan när det gäller det.”

Längre fram i intervjun säger han:

”Vi har gjort allt vad vi kan när det gäller vård och omsorg tillsammans med regionen och de har ställt upp jättebra. De har haft sitt mobila vårdteam med läkare ute [...]. Vi har förstärkt med extra sjuksköterskor på natten som vi normalt inte har.”

Veckor senare avslöjar Helahälsingland att äldre dör på Månsbacken utan att få träffa läkare. SVT Gävleborg kan senare berätta att läkare endast varit på plats ett par gånger under coronautbrottet. Ett internt mejl som SVT Gävleborg begärt ut vittnar om ett totalt kaos. En lex Maria-anmälan till Ivo pekar på allvarliga hygienbrister och att sjuksköterskor inte fanns på plats den första tiden.

Till slut kom KPMG:s rapport som slår ner på allt från avsaknaden av en närvarande chef och den basala vårdhygienen, till hela utformningen av Månsbacken som äldreboende.

Allt sammantaget ganska långt från det ”vi har gjort allt vi kan” som Bengt Friberg sa till SVT i mitten på november.

”Det är därför vi vill prata med er”

Länge hade vi inga röster från boendet. Men när läkare och undersköterskor på Månsbacken valde att börja berätta växte en helt annan bild fram.

Det är därför ni som är på plats är så viktiga för oss. Det är därför vi står utanför boendet och vill prata med er. Era vittnesmål är betydelsefulla för att vi ska få en korrekt bild av vad som faktiskt sker på insidan.

Era röster är viktiga för utvecklingen av samhället. Vad som fungerar och vad som brister behöver komma upp till ytan.

Tack till er som vågar berätta!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Covid 19-utbrottet på Månsbacken

Mer i ämnet