Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alena Yashkina kom till Gävle från Ryssland i våras med planen att återvända igen, men nu söker hon asyl i Sverige med hoppet att få stanna. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ryska Alena kom till Gävle för musiken – söker nu asyl: ”Det är väldigt svårt”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT träffande Alena Yashkina i april ville hon inte prata om kriget i Ukraina, nu är läget annorlunda. Det har hänt en del i hennes liv sedan våren 2022, hon har bland annat valt att söka asyl i Sverige.

Ett beslut som resulterat i att hennes familj vänt henne ryggen.

Alena Yashkina kom till Gävle tidigare i år i huvudsak för att spela med hennes nya metalband. Ända sedan hon kom hit har läget i hennes hemland Ryssland blivit allt osäkrare. Nu söker hon asyl i Sverige, ett beslut som fört med sig stora konsekvenser. Dels har hennes familj vänt henne ryggen. Men hon kan även riskera fängelse i hemlandet för sina krigskritiska åsikter.

– Det är som att spela roulette, kommer man hamna i fängelse efter detta eller inte, säger 28-åriga Alena Yashkina.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Förlorad kontakt med familjen i Ryssland

Alena har ytterst lite kontakt med sin mamma, när de väl hörs av får hon inte prata om kriget med henne. Alenas mamma kan då riskera att sättas i fara om hon kan kopplas till kritiska uttalanden. I nuläget har Alena inte någon kontakt med sin pappa.

– Min mamma pratar bara med mig när min pappa inte är hemma, säger hon.

Hör mer om Alenas upplevelser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet