Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En banderoll med ”Go Ukraina” har satts upp av vaktmästarna i Sävstaås ishall. Kvinnorna väljer musik – Ukrainas vinnande bidrag i Eurovision song contest 2022. Världen tar plats på isen i Bollnäs. Se reportaget i klippet ovan. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Här åker ukrainska kvinnor konståkning i Bollnäs – för integration, hälsa och språkträning

Uppdaterad
Publicerad

Hopp, volter och piruetter får vänta. För vissa deltagare handlar träningen mest om att, bokstavligt talat, våga släppa sargen. Men det finns andra värden än idrottsprestationer när kvinnor som flytt kriget i Ukraina samlas i Sävstaås ishall i Bollnäs, varje tisdag klockan 11.

De återkommande skridskoträningarna är ett projekt som finansieras av Bollnäs kommun och RF Sisu. Syftet är både att locka nya medlemmar till det svenska föreningslivet och att individerna ska få en bättre hälsa.

– Forskning visar att psykisk ohälsa ökar bland utrikesfödda. Fysisk aktivitet hjälper mot det, säger Afaf Radhison som är projektledare på RF Sisu Gävleborg.

Fristad från kriget i Ukraina

Det är Amanda Palmér från föreningen Bollnäs konståkningsklubb som leder träningarna.

– Isen ska vara en fristad där vi åker skridskor och bara njuter. Det är viktigt för mig även när jag tränar yngre tjejer, som kanske har det jobbigt i skolan eller så. När vi kliver på isen kan vi släppa allt och bara vara oss själva.

Följ med kvinnorna ut på isen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet