Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvillingsystrarna Julia och Olia har tillsammans med sina barn återvänt till tryggheten i Gammelboning. Hör dem berätta mer om sin vardag i klippet. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Systrarna försökte återvända till Ukraina – nu tillbaka i Gammelboning

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan tog tvillingsystrarna Julia Shestak och Olia Babicheva sin tillflykt till Gammelboning i Ockelbo kommun. Efter att ha gjort ett försök att återvända till sin hemstad Kiev har de nu återigen sökt en tryggare tillvaro i den lilla byn utanför Jädraås i Ockelbo kommun.

Mindre än en vecka efter att Ryssland startade anfallskriget mot Ukraina anlände Julia Shestak och Olia Babicheva till Gammelboning där Eva Lööke tog emot dem. För några månader sedan bedömde de att de skulle kunna återvända till sina hem i den ukrainska huvudstaden. Men situationen blev värre efter fler ryska attacker mot Kiev.

– Vi hörde raketer överallt, jättehögt och då undrar du: ”vad ska jag göra?”, säger Olia.

Gävleborg och kriget i Ukraina

”Alla hjälps åt”

Men de menar att kriget har fört ukrainarna samman.

– Alla hjälps åt, säger Olia.

Julia och Olia berättar om ett vardagsliv som med stor uppfinningsrikedom går vidare trots att elen ofta försvinner. Och när elen finns tillgänglig passar man på att hålla kontakten med anhöriga.

I klippet kan du se bilder från deras vardag i Kiev och i Gammelboning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet