Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia och Olia med barn och pappa hos Eva Lööke i Gammelboning, medan deras män är kvar i Ukraina. Foto: Greta Olsson/SVT

Julia och Olia flydde Ukraina – så har livet i Gammelboning blivit

Publicerad

Sedan de i februari flydde från Ukraina har SVT Gävleborg följt tvillingarna Julia och Olia i deras nya tillvaro i Sverige. Med sina barn och pappa flydde de kriget till Gammelboning, utanför Jädraås. Livet fortsätter på gott och ont – barnen har fått sommarlov, men systrarnas män är fortfarande kvar i krigets Ukraina.  

SVT Nyheter Gävleborg följde under våren familjens flykt till Sverige från Ukraina. Nu har det bott hos sin ”svenska mamma” Eva Lööke i mer än fyra månader.

Som barn kom de till Eva Lööke första gången efter Tjernobylolyckan 1986. Efter det har de årligen besökt Sverige och i synnerhet Gammelboning. Denna sommaren är dock annorlunda – deras män är kvar i Ukraina och familjen är ofrivilligt separerad.

Hör Julia och Olia berätta om livet i Gammelboning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet