Olia från Ukraina: ”Ibland har jag bara panik”

Uppdaterad
Publicerad

Julia Shestak och Olia Babicheva kom tillsammans med sina barn till Gammelboning för två veckor sedan, från det krigshärjade Kiev. Trots tacksamheten över att vara i trygghet och det bemötande som de fått, är oron för de vänner och familj som är kvar i Kiev stark.

– Jag har telefonkontakt med min man och jag vill att han ska ringa ofta. Han berättar ofta historier om vad som händer i Kiev som jag inte vill höra, berättar Julia Shestak.

I gammelboning, där tvillingsystrarna har spenderat varje sommar sedan 20 år tillbaka, har de tillsammans med sina barn hittat en trygg punkt i den osäkra tillvaron. Nu har det gått två veckor sedan de kom dit.

Gävleborg och kriget i Ukraina

– Ibland sover jag inte på natten, då tänker jag bara och har panikkänslor. Men jag vet att allt kommer att bli bra och vi kommer att komma hem igen, berättar Olia Babicheva.

Flera familjemedlemmar till systrarna är kvar i Ukraina, bland annat Olias make Roman och Julias make Bogdan som inte kunde passera gränsen tillsammans med dem.

I klippet berättar systrarna mer om hur det tiden efter flykten har varit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet