Brottningen hjälper Alina i Sandviken att glömma kriget hemma i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Alina Martyniuk sysslade med brottning i Ukraina. Nu har hon, efter att tillsammans med sin mamma ha flytt från sin hemstad Lviv, hamnat hos en familj i Sandviken. Brottas gör hon även här, med klubbar både i Sandviken och Gävle. Träningen har blivit ett sätt att hantera en tillvaro på flykt från kriget.

– Jag gillar att träna. Jag mår bättre av det, jag slappnar av, säger Alina Martyniuk.

Efter det ryska anfallet lever hennes familj splittrade. Den 13 mars kom Alina och hennes mamma till Sandviken, hennes syster och systerdotter har tagit sig till USA, och hennes pappa och bror med familj är fortfarande kvar i hemlandet.

Gävleborg och kriget i Ukraina

– Jag känner sorg och skuld över att jag åkte därifrån och att jag lämnade dem som jag kunde tagit med mig, säger Alina.

Viktigt att hålla kontakten

Eftersom Alina lämnade Ukraina tidigt hann hon inte själv uppleva så mycket av kriget. Men förutom familjemedlemmarna har hon också vänner kvar i Ukraina, och det är viktigt att försöka hålla kontakt.

– Med mina vänner använder jag framför allt instagram eller telegram. Men ibland har de inte internet och kan inte kontakta mig.

Följ med Alina på en brottningsträning i Sandviken, och se henne berätta om sitt hopp om en ljus framtid för Ukraina i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet