Johan från Gävle kör ambulans vid krigets front i Ukraina: ”Efter ett tag blir man avtrubbad”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarstudenten Johan Thyr från Gävle kör ambulans vid fronten i krigets Ukraina. SVT Gävleborg träffar honom vid den ukrainska gränsen efter att han har kört en pojke från Charkiv till säkerhet i Polen.

Möt Johan Thyr vid den Ukrainska gränsen i videon och hör honom berätta om patienterna han mött.

Vi träffar Johan i den polska gränsstaden Medyka. Dagen innan har han kört en funktionshindrad ukrainsk pojke från Charkiv i östra Ukraina till säkerhet i Polen.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

– Han kan inte röra armar och ben och måste sondmatas. Det var enorma köer vid bensinstationerna och jag trodde att vi skulle bli kvar med den stackars pojken. Jag blir nervös av tanken av att ha behövt spendera natten i ambulansen, säger Johan Thyr.

När kriget bröt ut kontaktade Johan välgörenhetsorganisationen Dalahjälpen som fanns på plats i Ukraina. Han åkte ner som volontär och sedan dess har han blivit kvar. Körningar av förnödenheter övergick successivt till att köra sjuktransporter vid krigets front.

”Blir avtrubbad”

– Det var en stressig känsla i början. Mycket gråtande barn och människor med alla sina ägodelar i händerna. Men efter ett tag blir man avtrubbad, säger Johan Thyr.

Johan ingår i ett team av volontärer från hela världen. De är helt beroende av donationer för att fortsätta sitt arbete.

– Tyvärr har donationerna avtagit. Vi har inte längre råd att åka de riktigt långa sträckorna eftersom det sliter för mycket på bilarna och kostar för mycket i bensin.

Körde liksäckar till Butja

Johan kom till staden Butja utanför Kiev efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka och döda civila kroppar hittades på gatorna. I bagaget låg 500 tomma liksäckar.

– Kropparna hade flyttats från gatorna när vi kom men det var våra liksäckar som användes för att plocka ihop kropparna. Ibland kan man glömma bort vad som verkligen händer men så blir man påmind, säger Johan Thyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

Mer i ämnet