Konvoj med ambulans och brandbil från Hälsingland har korsat gränsen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Brandmannen Lena Wilderäng är en av dem som kör ner donerade blåljusfordon och förnödenheter till Ukraina. SVT:s reporter Arvid Jansson åker med när konvojen rullade över gränsen.

Det är känsligt att filma – kameran får hållas lågt – och det krävs att pappren är i ordning vid gränsövergången mellan polska Medyka och Shehyni i Ukraina.

På ukrainska sidan möter Konstantin och Jasmin från räddningstjänsten i Charkiv upp konvojen. De är rörda och tacksamma – Lena Wilderäng som jobbar som brandman i västra Sverige är uppvuxen i Ryssland och översätter mellan ryska och svenska.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

Följ med i bilen mot och över gränsen i videon ovan!

Blåljusfordonen och förnödenheterna tas emot i Ukraina. På bilden: Roger Westerlund, Jasmin från Charkivs räddningstjänst, Lena Wilderäng, Konstantin från Charkivs räddningstjänst, Magnus Wilhelmsson och Niclas Mickelsson. Foto: Arvid Jansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Gävleborg åker till Ukraina

Mer i ämnet