Fackligt aktiva Pia Nilsson-Levander och Lina Jonsson blev övarraskade av dagens besked att Aleris drar sig ut avtalet med med regionen. Foto: SVT

Aleris lämnar Bollnäs sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Aleris meddelade Region Gävleborg att bolaget inte längre vill fortsätta att driva Bollnäs sjukhus. Därmed återgår driften till Region Gävleborg.

Aleris hänvisar till sin strategiska inriktning som motiv för att inte längre vilja fortsätta driva Bollnäs sjukhus.

Region Gävleborg kommer att ta över driften från och med 1 november, och beslutet innebär att samtliga Aleris-anställa på Bollnäs sjukhus kommer att erbjudas tjänster i regionen.

Båda parter nöjda

Både Aleris och Region Gävleborg verkar vara nöjda med uppgörelsen att gå skilda vägar.

– Aleris har gjort ett mycket bra arbete under de år de drivit Bollnäs sjukhus, och vi ska nu fortsätta att driva verksamheten i deras goda anda, säger Tommy Berger (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gävleborg.

– Vi är glada över den konstruktiva dialog som vi haft med Region Gävleborg och den överenskomna lösningen ligger i linje med Aleris strategiska inriktning, säger Henrik Höjsgaard, divisionschef Aleris.

Blandade känslor efter besked

För anställda på Bollnäs sjukhus blev det en omvälvande dag.

– Det är många frågor, säger Lina Jonsson.

Vårdpersonal som SVT Gävleborg träffar har uppskattat att ha Aleris som arbetsgivare i stället för Region Gävleborg.

– Det har varit korta beslutsvägar, säger Pia Nilsson-Levander, fackligt förtroendevald.

Fackligt aktiva Pia och Lina Jonsson blev övarraskade av dagens besked att Aleris drar sig ut avtalet med med regionen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.