Aleris Henrik Höjsgaard och Region Gävleborgs Eva Lindberg (S) berättade gemensamt om att Aleris lämnar driften av Bollnäs sjukhus 1 november 2019. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Regionen tillfälligt tillbaka – ny upphandling väntar

Uppdaterad
Publicerad

När beskedet kom före jul blev Eva Lindberg (S), regionråd, förvånad. Men nu ligger hennes fokus på en stabil övergång för personal och patienter – innan en ny upphandling blir aktuell om några år.

Aleris vann upphandlingen att driva Bollnäs sjukhus till 2021 men har valt att avsluta i förtid.

För snävt kontrakt

Henrik Höjsgaard, divisionschef Aleris, gav ganska svävande svar i Bollnäs under tisdagen. Men kontentan var att upphandlingen som den ser ut i dag är för stram för en organisation som Aleris, som vill vara flexibel och kunna göra de förändringar den vill.

Henrik Höjsgaard poängterade också att Aleris strategiska fokus ligger på specialistvård och att Bollnäs sjukhus är en komplex verksamhet, och därför inte passar in i företagets strategier framåt.

Regionen tillfälligt tillbaka

Region Gävleborg tar över driften när Aleris lämnar. Men precis som tidigare är regionens plan att göra en ny upphandling.

Nu kan den dock bli något försenad.

– Vårt fokus ligger först på att ta över driften av Bollnäs sjukhus på ett bra sätt, innan vi börjar fokusera på en ny upphandling, säger Eva Lindberg (S).

Hör mer från Henrik Höjsgaard och Eva Lindberg (S) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.