• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexander Hägg (M), 21 berätta vad han tror att han kan bidra med som yngre i regionpolitiken. Foto: TT/SVT/Emelie Gustafsson

Alexander Hägg (M), 21, är Gävleborgs yngsta regionråd

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Hägg (M) bor i Söderhamn och sitter som regionråd i opposition för Moderaterna. Han är andre vice ordförande i Hållbarhetsnämnden, där han är gruppledare för oppositionen. Han är även länets yngsta regionpolitiker, det visar statistik från 2019 som vi SVT:s lokala nyheter tittat närmare på i samarbete med Uppdrag Granskning.

Att Alexander Hägg skulle komma att engagera sig i regionpolitiken beskriver han som lite av en slump. Moderata ungdomsförbundet ville ha kandidater på alla plan och saknade en valbar kandidat till regionen.

– Min mamma fick en stroke när jag var 10, så jag har sett mycket av sjukvården. Och då kände jag att är det någon från MUF:s sida som kan ta regionen och som har sett de regionala verksamheterna så är det jag, säger Alexander Hägg.

Född 2000

Fyra procent av regionpolitikerna i Gävleborg är 30 år eller yngre. Och som född år 2000 är Alexander Hägg Gävleborgs just nu yngsta regionråd, men det är ingenting som han tycker har påverkat arbetet med andra politiker, varken på kommunal- eller regionsnivå.

– Jag kan faktiskt inte minnas att jag blivit klappad på huvudet utifrån min ålder av någon politisk motståndare, eller någon ifrån mitt eget parti.

Eventuella fördomar kopplade till hans ålder menar Alexander Hägg däremot snarare kan komma utifrån.

– Däremot vissa medborgare och väljare kan nog klappa en på huvudet som ”aja lilla gubben, är du inne i de stora herrarnas rum nu?”

I klippet ovan berättar Alexander Hägg (M) vad han tror att han kan bidra med som yngre i regionpolitiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet