Foto: SVT

Alla blåljus under samma tak i Skutskär

Publicerad

I Gävle diskuteras just nu att flytta ihop polis, räddningstjänst och ambulans i ett Trygghetens hus. I Skutskär har det redan hänt och på lördags invigs det nya huset där kommunens blåljus blivit sambo.

SVT Gävleborg har tidigare berättat om det planerade Trygghetens hus i Gävle, nu införs konceptet i Skutskär.

– Främsta syftet är att invånarna får en tydlig symbol i kommunen och att huset ska förknippas med trygghet och säkerhet. Att man vet att här finns polis, ambulans och räddningstjänst, säger Martin Nilsson, Älvkarleby kommuns beredskaps- och säkerhetssamordnare.

Har efterfrågats

Att ha alla blåljus på ett samma ställe är något som efterfrågas och gör att människor känner sig tryggare visar undersökningar. Nu får bland annat polisen ett eget områdeskontor i Trygghetens hus och slipper åka till Tierp för att göra sina administrativa jobb, det gör att polisen kommer att bli mer synlig ute på gatorna i Skutskär.

TV: Se hela reportaget från Skutskär i SVT-Play

– Om jag frågar medborgarna här vad de helst av allt vill ha, så är det synlighet av mer polis. De vill se oss, träffa oss och prata med oss. Om vi är här på plats så kan också utryckningstider förkortas. Vi kan också arbete mer effektivt när vi lär av varandra, säger områdespolis Jörgen Wilestedt.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.