Foto: SVT

Bomhus nås inte i tid om Trygghetens hus byggs

Uppdaterad
Publicerad

Gästrike Räddningstjänst kommer inte att hinna i tid till Gävles största stadsdel Bomhus enligt Lagen om skydd mot olyckor om man flyttar till det nya planerade Trygghetens hus. Därför måste en satellitstation byggas som kommer att fördyra projektet.

Varje Räddningstjänst i Sverige har ett handlingsprogram som utgår från ”Lagen om skydd mot olyckor” (LSO) att följa.  Där redogör man över kommunernas riskbild och hur lång tid det ska ta för en räddningsinsats att ta sig till en viss plats. Till alla större stadsdelar i Gävle får det i dag ta max tio minuter enligt handlingsprogrammet.

Trygghetens hus planeras att byggas ungefär två kilometer västerut från den nuvarande brandstationen. Det gör att Gävles, både till ytan och befolkningsmässigt största stadsdel, Bomhus faller utanför gränsen.

– Det kan bli så att vi måste flytta ut mobila styrkor eller se över att bygga en satellitstation i Bomhus, säger Nestor Wallberg, förbundschef för Gästrike räddningstjänst.

Ett hus kan blir två eller flera

Ett nytt planerat hus för räddningstjänsten kan alltså komma att bli två eller flera hus. I onsdags berättade vi om att brandmännen själva är kritiska till hur Trygghetens hus växer fram. Och eftersom de själva inte fått varit med i processen kräver de nu mer öppenhet.

– Allting måste upp på bordet och ses över, säger Johan Melin, brandingenjör och ordförande för Vision. Även beslutsfattarna måste vara med och förstå vad det fattat beslut om: Måste vi bygga en brandstation till i Bomhus? Kommer det att betyda en fördyring? Vad det innebär rent konkret har vi inte en aning om.

Så vi skickar frågorna vidare till kommunstyrelsens ordförande i Gävle, Inger Källgren Sawela (M).

– Den placeringen vi landat i i dag är en fantastiskt bra placering, säger hon. Sen om man inte kommer att nå kommunens alla delar inom stipulerad tid enligt den handlingsplan du berättar för mig om så måste vi förstås ta till extra ordinära åtgärder för att klara av det.

Visste ni om från början att de inte skulle nå ut till Bomhus i tid?

– Vi vet att det finns delar av kommunen de inte kommer att nå till enligt handlingsplanen, säger Inger Källgren Sawela (M).

Så det kan bli aktuellt att ni måste bygga en till brandstation?

– Ja, det kan bli aktuellt.

Måste bemannas med minst tolv personer

Att bemanna en satellitstation i Bomhus kräver en minimibemanning på tolv heltidstjänster och förutom lokal och personal så behövs brandbilar och eventuellt så kallade höjdfordon. En väldig fördyrning som inte kommit fram i offentligheten visar vår granskning.

– Man kan skriva avtal med privata partners som täcker upp för räddningstjänsten under en viss tid, säger Inger Källgren Sawela (M). Det finns till exempel en stor industri i Bomhus som har en egen brandstation bemannad dagtid.

Du menar Billerud Korsnäs?

– Ja, man skulle kunna skriva ett avtal med dem under en övergångsperiod.

Så vi skulle privatisera delar av räddningstjänsten?

– Vi har samarbetsavtal över hela landet för vi kan inte ha räddningstjänster precis överallt. Det gäller att hitta effektiva och bra lösningar utifrån resurshänsyn.

– Jag är ödmjuk inför att det finns en oro inför ett förändringarbete, säger Nestor Wallberg. Så kommer det alltid att vara. Min ambition är att försöka lyfta alla frågor som finns och de problem vi kommer att ha genom ett utvecklingsarbete.

Fem kommuner ingår i Gästrike Räddningstjänst

Gästrike Räddningstjänst är ett kommunalförbund som ansvarar för räddningstjänsten i fem kommuner: Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby. 

I förbundet arbetar totalt 244 personer. Stationerna i Gävle och Sandviken är bemannade dygnet runt. I Valbo (Rörberg) finns en bemannad styrka under dagtid på vardagar. Inom förbundet finns sju deltidsstationer i Skutskär, Hedesunda, Hofors, Ockelbo, Bergby, Österfärnebo och Storvik.

I Järbo och i Gysinge finns ett så kallat räddningsvärn som bygger på frivillig medverkan från de boende på orten och man har därför ingen fast beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.