Det blir nytt styre de kommande fyra åren i Söderhamns rådhus. Foto: Patrik Jonsson

Alliansen tar över Söderhamn – efter 97 år med S

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom beskedet att Allianspartierna vill styra Söderhamn de kommande fyra åren. Det innebär att Socialdemokraterna, får lämna styret efter 97 år.

– Vi går på det som väljarna har visat att de vill ha, en förändring i kommunen, säger Magnus Svensson, Centerpartiet.

Alliansen med Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna får 22 av totalt 49 mandat i fullmäktige vilket betyder att Alliansen kommer att vara ett minoritets-styre.

Val 2018 – #dinröst
Magnus Svensson, Centerpartiet Söderhamn Foto: SVT

– Vi säger nu att vi är beredda att ta över med en traditionell Allians. Visserligen i minoritet, men vi tror på att vi kan driva Söderhamn framåt på ett bra sätt, säger Magnus Svensson.

Smidig övergång

Socialdemokraterna i Söderhamn väljer nu att gå i opposition.

”För Söderhamns bästa kommer vi nu inte sätta käppar i hjulet utan försöka genomföra en smidig övergång, därefter kommer vi bedriva en aktiv opposition och en socialdemokratisk politik”, kommenterar Socialdemokraternas ordförande Alexandra Gard i ett pressmeddelande.

Omröstning

Den 15 oktober kommer omröstning att ske i kommunfullmäktige för att besluta om det nya presidiet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet