Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande i Söderhamns kommun. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ingen majoritet i Söderhamn – oklar framtid

Publicerad
Valresultatet blir inte helt klart förrän senare i veckan då alla röster har räknats. Men det står i alla fall klart att Socialdemokraterna är de stora förlorarna i Söderhamn där Centern gått fram rejält – men ingen har majoritet.

John-Erik Jansson (C), förstenamn på kommunalvalslistan är trött men glad och tillbaka på jobbet efter en lång valnatt som för honom blev en framgång. Hans parti ökade med 7,4 procentenheter i Söderhamn.

– Egentligen är jag inte så jätteförvånad. Jag har fått mycket positiva signaler den sista tiden under kampanjarbetet. Jag hade hoppats på 11 mandat och nu blev det 12 så det är fantastiskt kul, säger John-Erik Jansson.

Vad beror det på att ni ökat?

– Jag hör att många Söderhamnare vill se en förändring i kommunledningen och styret av kommunen. Där har vi gjort oss som ett tydligt alternativ. Vi vill ta över och försöka styra kommunen framåt och få betydelse för vår politik.

Är besviken

Socialdemokraterna tappade med 9 procentenheter. Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande, har blandade känslor över resultatet.

– Å ena sidan är jag besviken på att vi tappat 4 mandat, men å andra sidan är jag glad över att Centern växer med 5 och att inte de mandaten har gått till SD, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Ingen är ensam i majoritet

Det är långt ifrån klart vilket eller vilka partier som kommer styra i Söderhamn. Både Socialdemokraterna och Centern måste samarbeta med andra partier för att få ett majoritetsstyre. Vilka de tänker sträcka ut handen till är oklart.

– Vi vill ju så klart ha ett samarbete i alliansen och få ett bra stöd där och bra förutsättningar för att driva kommunen, det är det som är viktigt. Vi kan också tänka oss att ha ett blocköverskridande samarbete, men det är för tidigt att säga. Vi måste se vad vår grupp vill först, säger John-Erik (C) Jansson.

– För att styra Söderhamn framöver behövs förmodligen ett blocköverskridande samarbete på ett eller annat sätt, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet