För första gången kan Gävle kommun få ett gemensamt majoritetsstyre. Foto: SVT

L, C, S och MP inleder samtal om gemensamt styre i Gävle kommun

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Gävle kommun har inlett samtal om möjligheten att styra gemensamt den kommande mandatperioden.

I ett pressmeddelande på söndagen skriver representanter för de fyra partierna att de nu ska undersöka förutsättningarna för ett gemensamt majoritetsstyre i Gävle.

Det är något som aldrig hänt förut i kommunen, som haft rött styre ända tills Alliansen tog över 2015. Samtalen mellan Liberalerna, Centern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är i dag i ett inledande skede, men partierna hoppas ge tydligare besked senare i veckan.

Två gånger under den senaste mandatperioden har SD fällt budgetar i Gävle. I kommunvalet 2018 fick de rödgröna i Gävle 30 mandat, Alliansen 24, och Sverigedemokraterna fick 11 mandat som satte dem i en vågmästarroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet