Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt några av femåringarna som gillar att testa nya saker, och hör verksamhetsledaren berätta vad de gör på aktivitetsdagarna Foto: Barbro Sellin/SVT

Mångmiljonregn över förskolan i Bollnäs – nu ska femåringarna ut på tur

Uppdaterad
Publicerad

Arvsfonden har beviljat Föreningsalliansen i Bollnäs stöd på 5,9 miljoner kronor. Det ska få alla femåringar i kommunen att testa nya utomhusaktiviteter i projektet ”Förskola på tur”.

– Det är en så bra ålder för att de vågar testa. Det blir sådan lycka i det när de lyckas, säger Tina Mårtensson, förskollärare i Bollnäs.

I Bollnäs kommun är cirka 300 femåringar inskrivna på 16 förskolor, både kommunala och privata. Med 5,9 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden kommer barnen nu få prova på olika aktiviteter som bland annat längdåkning, slalom, skridskor, klättring, fiske, dans, teater, simning och orientering.

Fritidsbanken lånar ut utrustning och det planeras en aktivitetsdag var tredje vecka för varje barn.

Åker buss till aktiviteter

– Femåringar från förskolorna får åka buss med förskolans personal på olika aktiviteter, säger Björn Lans verksamhetsledare, Föreningsalliansen.

Ett liknande projekt var igång 2020. Björn Lans berättar att de sedan arbetat med en ansökan under två år, och anade att det kunde gå vägen.

– Vi hade lite på känn efter alla frågor som de ställde. Det är alltid en enorm befrielse att känna att de tror på vår idé och att vi får möjlighet att förverkliga den.

Hamregårds förskola fick en heldag

När SVT Gävleborg var på plats på Hamregårds förskola var det full fart:

– Det är kul att vara ute. Jag har lärt mig att cykla, hoppa rep och spela tennis, berättar Ailie Bruzelius.

Amir Mahdi Rezaei gillar också att hålla igång:

– Vi fick leka med med boll och spela basket. Det var lätt, säger han.

Föreningsalliansen utvecklar samverkan och förutsättningar för föreningsliv och civilsamhälle. Genom projekt drivs olika idéer för att främja folkhälsa, integration, mångfald och en bättre miljö för att bo och verka i Bollnäs.

Källa: Föreningsalliansen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer