Antal patienter per tusen innevånare i åldersgruppen 0-14 år som äter antidepressiv medicin.

Allt fler barn får antidepressiv medicin

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av antidepressiva läkemedel för barn ökar för varje år och Gävleborg är ett av de län där det skrivs ut mest.

Fler och fler barn besöker Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar. Socialstyrelsens siffror visar också att användandet av antidepressiva läkemedel ökar i rask takt. Sedan 2009 har antalet barn mellan 0-14 år som fått dessa mediciner fördubblats i Sverige. Dalarna följer i stort sett rikets siffror, men i Gävleborg har det ökat med 150 procent sedan 2009.

Ökad stress

Maarit Wirkkla är barnpsykiater och överläkare på BUP i Hudiksvall, hon är inte förvånad över siffrorna.

– Jag tror det beror på en ökad stress i samhället över att man ska klara saker, man ska vara tillgänglig, man ska vara populär, man ska se ut på ett visst sätt och man ska bli något. Det är nog många ungdomar som känner av den pressen och inte orkar med det.

Studier visar på effekt

En orsak till ökningen av medicineringen tror Maarit Wirkkala är att de har visat ge en bra effekt på andra diagnoser än depression. T.ex. smärtsymptom, tvångssyndrom eller autism. Men också att läkare i större utsträckning vågar använda preparaten eftersom det i flera studier visat att det har en positiv effekt som en del i behandlingen av depression hos barn.

– Det är ju en stor symptomlindring, men det är aldrig det enda medlet man använder. Det ska alltid gå hand i hand med terapi. Både vid olika tvångssymdrom, ångestsymdrom och depressionssjukdomar. I vissa fall behöver man använda medicinen för att kunna ta till sig terapin. Man kan vara så djupt deprimerad att man behöver komma upp lite i sin depressivitet innan man kan ta in vad terapeuten säger och vad man har för förslag till förbättringar och så. Jag brukar säga att medicinering vinner kortdistansen medan terapin vinner maratonloppet. Det är den som ger den stora förändringen som varar livet ut, säger Maarit Wirkkala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.