Malena Granhall Lahiki och Simon Green är verksamma inom Sjöräddningen i Gävle. Foto: SVT/Arvid Jansson

Sjöräddningarna ökar – allt fler nybörjare på sjön under corona

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare hemestrar under coronpandemins framfart under den här sommaren tar allt fler ut båten på sjön. Många för första gången.

– Det märker vi när vi kommer ut. Det är viktigt som nybörjare att vara väl förberedd, för sjön är inte att leka med, säger Simon Green, befälhavare Sjöräddningssällskapet Gävle.

Och välförberedda är långt ifrån alla.

– Vi ser en stor ökning av personer som är ute på sjön utan flytväst, i båtar som inte är sjödugliga, säger Simon Green.

Sjöräddningarna ökar

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening vars 2300 frivilliga livräddare medverkar vid 80 procent av sjöräddningarna som sker i landet.

Juli månad är sjöräddningens högsäsong, och i år är det extra mycket att göra. Det har varit närmare 40 procent fler utryckningar i Gävle i år i jämförelse med i fjol.

– Det är ganska ofta vi får onödiga larm också då anhöriga tror att någon är borta men egentligen är de på bio eller liknande. Det är viktigt att informera om vart man befinner sig när man ska ut på sjön, säger Malena Granhall Lahiki, Sjöräddningssällskapet Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.