Foto: Tina Eckerberg/SVT

Almagrundet flyttar hem till Gävle

Publicerad

Det gamla fyrskeppet Almagrundet, är på väg tillbaka till Gävle igen. För nu är det klart att båten får en plats i Gavleån intill Gävle Strand.

– Framåt sommaren kommer fyrfartyget Almagrundet hem till Gävle igen där hon byggdes 1896. Hon byggdes bara en bit bort härifrån, i kröken därborta mot stan där Brodinska varvet låg, säger Mats Wiberg som varit och med arbetat ideellt med att få tillbaka båten till Gävle entusiastiskt.

Turerna har varit många och långa kring fyrskeppet Almagrundet som just nu ligger i Mälaren i Västerås. Ägaren där har länge velat låna ut skeppet till Gävle som ställt sig kalla inför att ta emot båten rädda för dyra underhållskostnader. Men genom privata finasiärer och en kajplats utlånad av Gävle kommun har man nu möjliggjort att ta hem skeppet bara några hundra meter ifrån där det en gång byggdes.

– Den kommer fortfarande att ägas av Knut Borg i Västerås som lånar ut den hit, han tycker det är viktigt att den finns där den byggdes en gång för snart 120 år sedan, säger Mats Wiberg. Det är ett av de sista fartygen som finns kvar i originalskick från den tiden.

Varför är det här så viktigt för dig, det är ju trots allt ett gammalt skepp?

– Det är just det som är det viktiga, att vi berättar om en svunnen tid när skeppsbyggande var en del av Gävle. Det finns 140 kustkommuner i Sverige, Gävle är den enda som inget har som minner om den tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.