Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ambulanschefen om avhoppen i Gävleborg: ”Kommer att lösa det här”

Publicerad

Ett femtontal medarbetare är på väg att lämna ambulansen i Gävleborg på grund av EU-regler som stoppar möjligheten att jobba dygnslånga pass. Samtidigt behöver verksamheten förstärkning på tolv personer för att klara ett nytt schema som följer kraven.

Även ambulanspersonal ska ha 11 timmars dygnsvila enligt EU. De nya reglerna gäller från 1 oktober.

Regeln är tänkt att skydda arbetstagaren men inom blåljusbranschen är det uppskattat att jobba dygnslånga pass för att sedan få längre sammanhängande ledighet, något som nu blir omöjligt och har fått flera att signalera att de tänker sluta.

Det behövs ett nytt schema och då ser ambulanschefen att nuvarande styrka, bortsett från att flera slutar, inte räcker. 12 nya medarbetare kommer att behövas.

Eventuell dispens

Förra veckan öppnade Sveriges kommuner och regioner för en öppningen att söka dispens från kravet på dygnsvila, men det ska ske restriktivt och när det handlar om ansvar för liv och säkerhet.

Walentin Lindholm säger att regionen kommer att titta på om det förändrar situationen men han bedömer att dygnslånga arbetspass kommer att försvinna på sikt ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.