Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Direktiv om dygnsvilan skärps – här är argumenten för och emot

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot de nya reglerna om arbetstider växer. Det är bland annat vård- och räddningstjänstpersonal som påverkas när anställda tvingas till minst elva timmars vila per dygn.

Det här innebär kortare men fler arbetspass och mindre långledighet.

Många av Sveriges brandmän kan komma att säga upp sig. Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila. EU-kommissionen har ifrågasatt om kollektivavtalet är förenligt med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar. De nuvarande 24-timmarspassen, som är populära bland brandmännen, förbjuds. Istället måste de jobba fler arbetspass varje månad.

– Ofta tror arbetstagarna att man kan bestämma själv: de vill jobba mycket och länge med kortare vila för att vara ledig längre perioder, och det kommer inte de kunna bestämma längre, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

Protestmarsch i Stockholm

En grupp brandmän, Skydda räddningstjänstens arbetstider, har startat en namninsamling bland landets 5 000 heltidsbrandmän och 10 000 deltidsbrandmän. Hittills har närmare 3 000 brandmän skrivit på uppropet med krav på undantag för räddningstjänsten.

I Stockholm samlades ett par hundra brandmän i dag för att visa sitt missnöje mot de nya arbetstiderna, som krånglar till många anställdas familjeliv.

– Jag är här för att de här nya arbetstiderna inte kommer fungera. Vi kommer inte få tid att vara med våra familjer. Det gör mig väldigt ledsen, säger brandmannen Niklas Gullback som deltog i protesten.

Även andra yrkesgrupper går ut i protest mot de skärpta reglerna. 16 000 personliga assistenter har på några veckor skrivit under namninsamlingen ”Rädda dygnspassen”, skriver Expressen.

Det nya arbetstidsdirektivet har mötts av både ris och ros. I klippet ovan går arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander igenom för- och nackdelar med de nya reglerna.

Fakta: Det nya arbetstidsdirektivet i korthet

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.