Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Hedén är styrkeledare på Mölndals brandstation och en av många brandmän som är kritiska till de nya reglerna om arbetstider Foto: SVT

”Risken är att vi får jobba tre av fyra helger” – stort missnöje bland brandmän inför nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Ett EU-beslut innebär stopp för brandmännens dygnspass – en förändring som har väckt starkt motstånd i kåren.

– Vi får dela upp helgerna och risken är att vi får jobba tre av fyra helger, säger Christer Hedén på Mölndals brandstation.

EU-beslutet innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn – vilket sätter stopp för brandmännens dygnspass. Christer Hedén som är styrkeledare på Mölndals brandstation tror inte att personalen skulle få det bättre om de fick elva timmars dygnsvila.

–Nej, det skulle bli en försämring, vi skulle behöva vara här fler pass. Om vi har en insats som sträcker sig över hela natten så har vi två dagars lucka till nästa pass och då har vi utrymme för vila, säger Christer Hedén.

Från och med den 1 oktober ska de nya reglerna börja gälla. Över 2700 brandmän har skrivit på en protestlista mot reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.