Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundsdirektören för räddningstjänsten Storgöteborg, Lars Klevensparr, skickat en hemställan till ministern för civilt försvar, Carl-Oscar Bohlin. Foto: Räddningstjänsten/TT

Så vill förbundsdirektören rädda brandmännens dygnspass från nya EU-direktivet

Uppdaterad
Publicerad

EU-direktivet om elva timmars dygnsvila har lett till starka reaktioner från brandmän runt om i Sverige. Nu ber Lars Klevensparr, förbundsdirektör för räddningstjänsten Storgöteborg, att ministern för civilt försvar ska arbeta för ett undantag för Sverige.

– Det känns som ett sista halmstrå, säger Lars Klevensparr.

Direktivet innebär att anställda inom kommuner och regioner måste ha elva timmars dygnsvila, vilket kan innebära att bland annat brandmän förbjuds jobba dygnslånga pass. Detta innebär negativa effekter på den operativa verksamheten, enligt Lars Klevensparr. 

Kontaktar ministern

Han har under onsdagen skickat en hemställan till ministern för civilt försvar, Carl-Oscar Bohlin, och hoppas nu på att det kan ske ett undantag för Sverige om de detaljerade reglerna om dygnsvila för utryckningspersonal.

– Jag och mina brandmän anser att vi har arbetat fram en välfungerande räddningsverksamhet idag. Risken nu är uppenbar att flera kan komma att säga upp sig och det skapar en del oro, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.