Bytte personal under akutuppdrag. Foto: Svt

Ambulanspersonal straffas – en sparkas

Publicerad

Region Gävleborg har beslutat att dela ut arbetsdisciplinära påföljder till tre medarbetare inom ambulanssjukvården. Orsaken är att de genomfört personalbyte i ambulansen under framkörning till patient vid prio 1-uppdrag.

Ingen patient har lidit skada på grund av agerandet, det skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Arbetsgivaren ser mycket allvarligt på agerandet som skett under prio 1-uppdrag vid två tillfällen och orsakat fördröjd framkörningstid till patienterna, det skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

– De här avstegen från våra riktlinjer är helt oacceptabla och vi har därför beslutat om arbetsdisciplinära åtgärder, säger Peter Sund, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Sparkas och varnas

Efter en intern utredning har Region Gävleborg beslutat att avsluta en medarbetares visstidsanställning och att utdela skriftliga varningar till de två övriga. En av dem förflyttas även till annan enhet under tre månader med individuell handlingsplan och uppföljande dialog med arbetsgivaren.

– Avstegen från riktlinjerna har skett på individnivå och står inte för en allmän kultur på arbetsplatsen, betonar Peter Sund.

Det var också kollegor till de inblandade som påkallade ledningens uppmärksamhet om att personalbyten skett under pågående uppdrag.

De båda händelserna har utretts av medicinskt ledningsansvarig läkare inom ambulansen och chefsläkargruppen inom hälso- och sjukvården i Region Gävleborg. Ingen patient har lidit extra skada av den fördröjda framkörningstiden.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.