Midsommar är en film av Ari Aster. Foto: B-reel films

Amerikansk skräckfilm om Hälsingland premiärvisas i Hudiksvall

Publicerad

En amerikansk skräckfilm med titeln ”Midsommar” går upp på biograferna den 10 juli, men premiärvisas i Hudiksvall redan på onsdag. Enligt filmexperter finns ett ökat intresse i USA för att se Norden på filmduken.

”Midsommar”, skriven och regisserad av Ari Aster, handlar om ett gäng amerikanska ungdomar som reser till Hälsingland för att fira just midsommar, men med en högst mörk inramning. Det handlar om en skräckfilm.

Att Sverige blivit det nya, populära skräcklandskapet är inte så konstigt, tycker Maaret Koskinen som är professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är en effekt av saker som har hängt med länge. Det är Stieg Larssons romaner, det är nordic noir, det är Ingmar Bergmans psykogeografiska ö-landskap, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

Hjälp från Kilafors

”Midsommar” är till stor del inspelad i Ungern, så det är inte säkert att en hälsing kommer att känna igen sig i miljöerna, men filmteamet har varit på plats i Hårga i Bollnäs.

– De har tagit bilder, men om de har hamnat i den färdiga filmen vet jag inte i dagsläget, säger Thomas Lothström i Kilafors, som hjälpt till med att hitta miljöer.

”Mingel-feeling”

Klart är i alla fall att filmen premiärvisas för särskilt inbjudna på Saga-biografen i Hudiksvall onsdag den 3 juli, resten av Sverige får vänta till den 10 juli.

– Jag tycker att det är stort och det ska bli mingel-feeling. Att en amerikansk produktion gör en film om midsommar i Hälsingland är det få som vet, säger Erik Ohlsson, som med hjälp av Nordisk film och Nöjesguiden arrangerar premiärvisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.