Foto: Jan-Peter Eriksson/ SVT

Anthon Hansson ser på Brynäs lite från ovan

Publicerad

Under torsdagskvällen startar SHL-säsongen för Brynäs IF när laget tar emot Oskarshamn på hemmaplan. Som vanligt har det tillkommit en hel del nya ansikten. Och ett av nyförvärven ser de täta situationerna på isen från ett litet annat perspektiv.

Sin egen hockeykarriär som målvakt lade han – om uttrycket tillåts – på is och studerade i stället idrottsvetenskap. Inför den här säsongen är videocoachen och analytikern Anton Hansson en av tre nya i tränarstaben i Brynäs.

Inför premiären hittar vi honom högst uppe i arenan där han filmar det som händer på isen. Träning efter träning, match efter match, situation efter situation ska bedömas och analyseras. Men frågan är hur mycket vetenskap ishockey egentligen är?

– Vi kan analysera och komplicera allt ut i molekyler men nyckeln är att analysera det vi tror och vet påverkar utgången av matcherna, säger Anthon Hansson.

”Viktig ingrediens”

– Det har blivit en viktig ingrediens i dagens moderna ishockey att ha analytiker som ser matchen på ett annorlunda sätt. Som tränare blir man lätt känslomässigt engagerad, säger Brynäs nye huvudtränare Peter Andersson, som även under förra säsongen jobbade med Anthon Hansson i Malmö.

– Jag ska titta på det som händer på samma sätt dag efter dag oavsett om det blir vinst eller förlust, säger Anthon Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.