Kommunerna behöver statens hjälp, menar Peter Kärnström. Foto: Mats Hedström

Skattehöjning eller sparkrav väntar i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Sandvikens kommun beställde en konsultrapport om den egna kommunens ekonomiska utveckling fram till 2030. Men resultatet var kanske inte riktigt vad man hoppades.

Sandvikenborna kommer att bli både yngre och äldre. Det växande antalet barn innebär större kostnader för förskolor och skolor. Det växande antalet äldre invånare kräver ökade utgifter för boenden och omsorg.

– Det är markanta ökningar, bekräftar Peter Kärnström (S) kommunstyrelsens ordförande.

Höja skatten eller skära ned?

Konsultrapporten inleder sin gedigna, 95 sidor långa genomgång av ekonomin i Sandvikens kommun de närmaste 12 åren med de mest drastiska konsekvenserna av den ändrade sammansättningen av hur unga eller gamla Sandvikenborna är.

Antingen måste skatten höjas med knappt sex kronor. Eller så måste kommunen skära ned på andra utgifter med ungefär en procent per år under varje år mellan nu och 2030.

Staten måste hjälpa

Peter Kärnström ser dock inte att man ska behöva landa i så drastiska lösningar och hänvisar till att staten måste hjälpa till. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har redan uppmärksammat att många kommuner, inte bara Sandviken, står inför liknande utmaningar. Det blir en ödesfråga att staten skjuter till mer pengar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.