Anders Södergrens avskedsfest på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Det var en speciell dag för Söderhamnsonen Anders Södergren som skulle inleda sin avskedsturné med ett SM på hemmaplan. SVT Nyheter Gävleborg träffade honom strax innan starten. 

-  Det är lite tudelat, jag är lite nervös. Jag har ju inte tävlat något i år, så det blir egentligen premiär. Men det ska blir jättekul, säger Anders Södergren innan han ger sig ut på 15 kilometersloppet.

Runt 10 000 personer hade sökt sig till Hällåsen, och det var många som ville se Anders Södergrens avslut på en lång karriär med både OS och VM-medaljer i bagaget. Dessutom har han sedan tidigare 17 individuella SM-guld. 

SM-veckan i Söderhamn

Stjärnorna lockar publiken

– Jag är här för att se framförallt Kalla och Södergren, Jag tror att han kommer att få en ganska framstående plats, vi kommer att heja fram honom i alla fall, säger Maud Flink från Söderhamn

– Jag har alltid sett honom som en stor skididol. Han betyder hemskt mycket för Söderhamn. Han har ju satt Söderhamn på kartan inom idrotten. Det är en härlig och fin kille, säger Ola Östlund.

Det blev bara bättre

Det blev till en början en lite trevande inledning på 15 kilometersloppet, men ett avslut som förvånade både publiken och veteranen själv. Södergren kom i mål som nia, 51 sekunder efter vinnaren Emil Jönsson.

– Jag trodde inte alls att jag skulle vara här och slåss om topp tio, så jag är supernöjd, säger Anders Södergren efter målgång.

Hur kändes det att åka ut på banan?

– Det var lite VM-stämning här på plan. Vilket tryck, väldigt kul, säger Södergren.

Blir du sugen att tävla mer nu?

– Ja, det blir man ju självklart. Vi får ladda för stafetterna nu, säger Anders Södergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Söderhamn

Mer i ämnet