En spiral. Foto: OLA TORKELSSON / TT

Anmäler vandrande spiral

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna gick till barnmorskemottagningen i Söderhamn för att sätta in en spiral, när hon senare röntgades för brutna revben såg man att spiralen hamnat någon helt annanstans.

Det var vintern 2014 som kvinnan fick spiralen insatt. Över ett år senare skadade hon revbenen och blev då röntgad. Enligt kvinnan upptäckte man på röntgenbilderna att spiralen förflyttat sig. Den hade ”vandrat genom livmodern och ligger nu utanför urinblåsan” skriver kvinnan i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nu menar kvinnan att hon kommer att måsta genomgå en titthålsoperation för att få ut spiralen. ”Hade jag inte brutit revbenen hade den inte upptäckts och jag hade ofrivilligt blivit med barn” skriver hon i anmälan.

Ett liknande fall uppdagades tidigare i år i Östersund där en annan kvinna drabbades av akuta buksmärtor som sades bero på att hennes spiral stuckit hål på livmodern. ”En enkel lösning är att införskaffa ett ultraljud så man direkt kan kolla så spiralen sitter rätt för att inte fler ska råka ut för det”, skrev den kvinnan i sin anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.