Anna Jörgensdotter om krigets konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som får unga människor att söka sig till krig i andra länder? I Anna Jörgensdotters nya roman ”Solidärer” får vi följa Ingemar från Gävle som på 1930-talet åker till Spanien för att slåss mot fascismen.

Det är 1930-tal och det spanska inbördeskriget rasar och fascismen sprider sig över Europa. Unga människor ger sig frivillig av från Sverige till Spanien för att delta i kriget mot Franco.

– Jag kände ju till att svenskar reste för att slåss mot fascismen, säger Anna Jörgensdotter när vi ses i hennes alldeles nya skrivarlya i Dalapalatset på Brynäs i Gävle. Men jag visste inte i vilken utsträckning och började forska mer och mer kring det eftersom det var väldigt intressant. Inte mins att tänka kring utifrån hur man fattar ett sånt beslut. Och utifrån de männen har jag byggt min egen gestaltning av en av huvudpersonerna i boken, Ingmar Bäckström.

TV: Reportage med Anna Jörgensdotter

Ung syndikalist

Ingemar Bäckström är en ung syndikalist och jobbar precis som sin far på stuveriet i hamnen. Han längtar efter något större, och när han ser en annons i tidningen där man söker frivilliga till spanska inbördeskriget tvekar han inte.

– Förutom det så har han precis blivit dumpad av Klara som är en annan av huvudpersonerna och som varit en fast trygg punkt i tillvaron för honom, säger Anna Jörgensdotter. När hon släpper honom vet han inte vart han ska ta vägen.

Sex års skriv- och researcharbete är nu färdigt och många av de timmarna har tillbringats i arkiv.

– Man sitter där med gåshud nästan hela tiden när man öppnar mapparna och de faller ur brev, fotografier och dagböcker, säger Anna Jörgensdotter. Det materialet har betytt mycket för den här romanen. Inte minst språkligt. Det är något med hur man använder ord som om det verkligen betyder något, de har varit med om det här på riktigt, livet är på riktigt, då blir också orden på riktigt.

Svårt att skiljas från romanfigurerna

Nu är romanen klar och Anna Jörgensdotter måste lämna sina karaktärer Ingemar, Klara och Conxa.

– De har varit så himla levande för mig, jag har liksom bara åkt med dem på något sätt, säger Anna Jörgensdotter. Så jag har haft väldigt svårt att släppa dem, de är fortfarande så levande och som om de har funnits på riktigt.

Pappa Pralin (2002)

Homecomingqueen: Dikter (2004)

Änglarnas syster (2005)

Bergets döttrar (2009)

Livfjädrar: Kvinnornas Sandviken (2012), tillsammans med Helene Rådberg och Carolina Thorell

Drömmen om Ester (2015)

Solidärer (2017)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer