Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eystrasalt och Fyrskeppet, här utreder WPD möjligheten till vindkraftparker uppskattningsvis 20 till 40 år fram i tiden. Hör vd:n Olle Hedberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Ännu större vindkraftparker planeras utanför Gävleborgskusten

Publicerad

Eystrasalt och Fyrskeppet – så heter två stora vindkraftprojekt som företaget WPD undersöker utanför Gävleborgskusten. Den planerade elproduktionen vittnar om vindkraftparker långt större än Storgrundet.

WPD har meddelat att man minskar antalet verk för den planerade vindkraftparken på Storgrundet utanför Söderhamn, från 83 till 51, bland annat efter kritik från närboende. Där ser företaget att man har kommit en god bit på väg mot ett driftsättande år 2030.

Tre gånger så mycket el

Längre ut till havs pågår också undersökningar. Sex mil öster om Hudiksvall finns ett området i havet som är grunt. Om en vindkraftpark blir verklighet där tror WPD att den kan leverera över tre gånger så mycket el som parken på Storgrundet. Projektet går under namnet Eystrasalt, ett isländskt namn på Östersjön.

En nästan lika stor park planeras sju mil nordost om Gävle, den kallas Fyrskeppet.

– Det är väldigt kostsamt för det krävs en lång nätanslutning, sen är det kostsamt att operera och bedriva underhåll. Så det är långt fram i tiden innan det uppstår lönsamhet i de projekten, säger Olle Hedberg, vd WPF offshore.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet