Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anställda på Securitas reagerar på fusket med namnunderskrifter: ”Skandal” Foto: SVT

Anställda på Securitas om fusket med namnunderskrifter: ”Skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget har beskrivit de förfalskade namnunderskrifterna i samband med hälsodeklarationerna i Gävle som ett administrativt misstag. Men SVT Gävleborg har varit i kontakt med anställda som inte håller med om den beskrivningen.

SVT Gävleborg har pratat med anställda på Securitas som reagerar på företagets beskrivning av det som inträffat, men de vill vara anonyma.

– Hur kan man råka skriva dit någons namn? Alla vet ju att man inte får göra det!

– Alltså det är skandal! Att de inte står till svars för vad de gör och att de låtsas som att allt är okej....

”Tankevurpa”

På grund av pandemin ställer byggföretaget som bygger Microsofts serverhallar i Gävle krav på att de som jobbar på anläggningen fyller i en hälsodeklaration. Efter att det uppdagats att anställda på Securitas fått sina underskrifter förfalskade, något som den fackliga tidningen Transportarbetaren var först med att berätta om, har säkerhetsföretaget förklarat det som ett administrativt misstag.

– Att man signerade i namnrutan och skrev på ett sätt så att det ser ut som en signatur, det kan inte förklaras på något annat sätt än som en tankevurpa, ett misstag, säger Jens Granath som är marknadskommunikationschef på Securitas.

SVT: Att man i någon mån förfalskar en namnteckning är ju allvarligt och inte lagligt tillåtet, inte sant?

– Nej det är en högst beklaglig hantering, säger Jens Granath

Anställd: ”Det har fortsatt”

Enligt marknadskommunikationschefen rättades rutinerna till under sommaren men en av de som SVT Gävleborg pratat med vittnar om att felaktiga namnunderskrifter förekommit även efter det.

– De har fortsatt fram till nu. För jag vet att på mitt papper står det ett datum som är långt från sommaren, berättar ”Maria” som är en av de anställda som SVT Nyheter Gävleborg pratat med.

När vi presenterar dessa uppgifter för Jens Granath säger han att han inte känner till det.

– Vi har tittat på det här ur alla vinklar och vår uppfattning är att det här upphörde i juni 2020. Vi har inte hittat några andra fall där det skulle fortsatt med det här felaktiga förfarandet.

Så de som säger det far med osanning?

– Det är svårt för mig att säga det när jag inte vet vilka det är som påstår det eller i vilket sammanhang, säger Jens Granath.

Ansvaret ligger hos den lokala arbetsledningen

Var ligger ansvaret?

– Ansvaret ligger på den lokala arbetsledningen i Gävle och man har vidtagit åtgärder där. Vi har förändrat våra rutiner och man ser allvarligt på det som inträffat, menar Jens Granath.

Vi har även varit i kontakt med den lokala arbetsledningen som avböjt att kommentera och hänvisar till marknadskommunikationschefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer