Administrativt misstag bakom de förfalskade hälsointygen

Uppdaterad
Publicerad

Securitas förklarar nu i ett mejl vad som ligger bakom de 20-talet formulär som misstänks ha förfalskats som vi berättat om tidigare. Enligt marknadskommunikationschefen Jens Granath spelar den mänskliga faktorn in.

SVT Gävleborg har tidigare berättat att tidningen Transportarbetaren rapporterat om misstankar att Securitas förfalskat anställdas hälsointyg som krävdes för att jobba på bygget av Microsofts serverhallar.

I Securitas mejlsvar skriver företaget att det hela är ett misstag. Och det som har lett till det misstaget var att den lokala arbetsledningen på vaktbolaget under sommaren ville minimera den fysiska kontakten mellan medarbetare på grund av hur smittspridningen såg ut i Sverige just då. Då valde Securitas istället att via telefon låta den anställde svara på de frågor som behövdes för att fylla i förmuläret.

Fanns inget uppsåt att vilseleda

Jens Granath skriver också att vid ett antal tillfällen nedtecknades namnet på den anställde i en ruta som var avsedd för signatur och som kan ha misstagits för att ha efterliknat en signatur.

”Det fanns aldrig något uppsåt att agera vilseledande, inte heller har felaktig information om de anställdas eventuella exponering för Covid-19 presenterats för uppdragsgivaren.” skriver Jens Granath.

Den som hanterat formulären ska enligt mejlet vid några tillfällen missat att tydligt informera den anställde om att formuläret fylldes i när dessa frågor ställdes.

”Den felaktiga hanteringen är ett beklagligt utslag av den mänskliga faktorn när man administrerade detta. Händelsen är utredd tillsammans med byggföretaget och betraktas som utagerad.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet