Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Gävle energi drar serverhallarna i Gävle och Sandviken lika mycket el som en medelstor stad. Foto: Arvid Jansson

Microsofts serverhallar i Gästrikland drar nästan lika mycket el som Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Microsofts etablering av serverhallar i Gävle och Sandviken förbrukar drygt 500 GWh om året. Enligt Gävle energi är det lika mycket som en medelstor stad i Sverige – något mindre än Gävle.

Det betyder däremot inte att Microsoft konkurrerar om elen som produceras i närområdet. De nya etableringarna får sin el från en kraftstation som är uppkopplad mot det nationella stamnätet.

– Sen har vi det regionala- och lokala elnätet – de hålls isär. Det stora behovet som Microsoft har kommer från det nationella stamnätet med el som produceras i norr. Det kommer att byggas ut i takt med att serverhallarna byggs, säger Anders Lundell, energistrateg på Region Gävleborg.

Microsofts etablering i Gästrikland

Det nationella stamnätet, eller transmissionsnätet som det numera kallas, förvaltas av Svenska kraftnät. Microsoft har sedan ett elnätsavtal med Vattenfall som nu ska dra elkablar från kraftstationen i Stackbo till samtliga serverhallar.

Hur mycket mer el den planerade utbyggnaden kommer att innebära är ännu inte känt.

– Den planerade infrastrukturen räcker för utbyggnaden, säger Patrik Öhlund, energichef på Microsoft Europa.

– De kommer inte att koppla in sig och ta ifrån ytterligare energiproduktion som solcellsparker, vindkraftsparker eller framtida modulära reaktorer. Det är inte den elen de är intresserade av, säger Anders Lundell, energistrateg på Region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet