Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Microsoft har stora expansionsplaner för serverhallarna i Gävle och Sandviken. Hör Mattias Ersson, driftschef, berätta om planerna i videon. Foto: Arvid Jansson

Microsofts stora expansionsplaner – femton serverhallar i Gästrikland

Publicerad

Investeringen på 34 miljarder som Microsoft annonserade tidigare i veckan gäller de närmaste två åren och innebär utbyggnad av serverhallar i Gävle, Rörberg och Sandviken. Men det är bara början.

– Inom de närmaste åren kommer vi att bygga en till två serverhallar på de tre områdena, säger Mattias Ersson, driftchef svenska datacenter på Microsoft.

Etableringen kommer att innebära ungefär 200 nya arbetstillfällen.

Microsofts etablering i Gästrikland

Utbyggnaden fortsätter

Nästkommande år kommer utbyggnaden att fortsätta. Microsofts förhoppning är att anläggningarna i Gävle, Rörberg och Sandviken ska ha fem serverhallar vardera.

– Vi utgår ifrån att utbyggnaden kommer att fortgå i hög takt framöver, säger Mattias Ersson.

Inget svar om elförbrukning

Mattias Ersson kan inte svara på hur mycket el serverhallarna kommer att kräva och var den kommer hämtas ifrån. Microsoft pressansvarige meddelar att personen som kan svara på den frågan inte finns tillgänglig under den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet