Nio personer har dött på ett äldreboende i Hofors. Hör Jonatan Alamo Block, kommunchef i Hofors, berätta om läget. Foto: SVT, SVT

Nio döda på ett äldreboende i Hofors – ansträngt läge i kommunen

Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot Hofors kommun. Smittan har tagit sig in på samtliga äldreboenden och på boendet som är värst drabbat har nio personer dött under december månad. 

Smittkurvan ser ut att plana ut och Region Gävleborg tror att man nu nått toppen på den andra coronavågen. Men läget är fortfarande ansträngt, särskilt i Hofors där man har den 10:e högsta smittspridningen i landet sett till antalet invånare.

Coronaviruset har tagit sig in på samtliga äldreboenden i kommunen och ett särskilt boende är värre drabbat än de andra. 

Coronaviruset i Gävleborg

– Det rör sig om 90 procent av de boende som fått smittan, ge och ta, det är få som inte fått den, säger Jonatan Alamo Block, kommunchef i Hofors.

Nio döda på ett boende

Enligt Jonatan Alamo Block har även nio personer dött på boendet i fråga under bara december månad. 

SVT: Vet man hur smittan kom in på boendet? 

– Nej, det vet vi inte. Det vi däremot har sett när vi konstaterade smittan och gjorde skrivningar så var det många smittade som inte hade några symptom alls, säger Jonatan Alamo Block.

40 procent sjukskrivna

Också personalläget inom omsorgen är ansträngt i kommunen just nu. På vissa boenden, så som det ovannämnda, var ungefär 30-40 procent sjukskrivna veckan före jul. 

– Man har löst det genom att personal fått komma från andra boenden och täcka upp, säger Jonatan Alamo Block. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet