– Det känns som att vi nått toppen. Men det är inte alls ett lugnt läge, det är snarare tvärtom, väldigt ansträngt. I synnerhet i intensivvården, säger Christian Ehrenborg, vikarierande smittskyddsläkare. Foto: SVT/National Institute of health/TT

Smittkurvan planar ut i Gävleborg: ”Inte alls ett lugnt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Ansträngt men stabilt – det summerar vårdläget i länet under julhelgen. Smittokurvan planar sakta ut och nu tror regionen att man nått toppen. Men trots minskad smitta öppnas det nya iva-platser i Hudiksvall och Gävle.

Som läget ser ut nu så är det fortsatt höga siffror vad gäller antalet smittade. Men takten på hur många som smittats har börjat stanna av lite och kurvan har börjat plana ut.

– Det känns som att vi nått toppen. Men det är inte alls ett lugnt läge, det är snarare tvärtom, väldigt ansträngt. I synnerhet i intensivvården, säger Christian Ehrenborg, vikarierande smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Gävleborg

Öppnar fler iva-platser

Kurvan har börjat plana ut lite grann men i Gävleborg väljer man ändå att förbereda sjukhusen i Gävle och Hudiksvall genom att öppna tolv och åtta nya intensivvårdplatser. Platserna kommer att öppna när man ser att behovet finns. I dagsläget har Gävleborg totalt tolv inneliggande på coronaintensiven.

– Man försöker jobba proaktivt och ligga steget före så man vet hur man öppnar och hur scheman ska se ut, säger Susanna Björklund, tf biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fler doser vaccin till länet

När den första omgången av coronavaccin kom till Gävleborg fick länet bara några hundra doser där Söderhamn och Bollnäs var först ut. Nu har Gävleborg fått 3000 doser till och planerar att komma igång med alla 10 kommuner.

– Alla tio kommuner ska vara igång idag eller imorgon säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet