Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns jävligt skönt” – starta klippet för att höra hur gymnasisterna har haft det under pandemin. Foto: SVT / Jan-Peter Eriksson

Äntligen ett normalt studentfirande igen – Diden i Gävle: ”Jävligt skönt”

Publicerad

Under coronapandemin har Gävles gymnasister tillbringat stora delar av studietiden hemma istället för i skolan. Men nu är det äntligen dags för ett studentfirande utan restriktioner.

– Det känns jävligt skönt. Man har jobbat i tre år nu och det känns som att det är dags, säger Diden Hamad, som går i tredje ring på Vasaskolan i Gävle.

En rapport från Skolverket visar att tillgången till utbildning och elevers deltagande, pandemin till trots, har varit god de senaste två åren. Och kanske utgörs den största skadan för årets studenter av alla uteblivna minnen och missade vänskaper.

Coronaviruset i Gävleborg

– Det har varit ganska jobbigt. Man får inte den sociala kontakten med sina kompisar som man kanske är van vid. Man blir lätt lite ensam, säger Linus Sellén, även han elev på Vasaskolan.

– Vi har inte varit i skolan. Vi som tar studenten nu har bara varit hemma, säger Julia Öström, tredjeringare på Vasaskolan.

I klippet hör du hur gymnasisterna i Gävle har haft det under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet