Studentceremonin i år blir inte riktigt som de flesta tänkt sig. Många skolor kommer sända live medan eleverna klassvis får ”springa ut” från skolan en sista gång. Foto: Henrik Montgomery/TT

Konfettibomber och social distansering – så firas studenten i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

”Generation corona” – ja det kanske är så många blivande studenter kommer att se tillbaka på deras studentfirande. Många skolor sänder live när årets studenter klassvis får ”springa ut” från skolan en sista gång. Oftast med endast två anhöriga inbjudna. SVT Gävleborg har kartlagt hur länets gymnasieskolor har – eller kommer att – anordna studentceremonin 2020. Här nedan kan du se sammanställningen.

BOLLNÄS

Friskolan Nytorp

Tog studenten ”via länk” den 30 april.

– Avslutningen skedde genom en videokonferens där eleverna satt hemma – men ändå fanns med på länk. Lärarna klädde upp sig som till en vanlig avslutning och filmade när de höll traditionsenliga tal och sjöng sånger som exempelvis ”Den blomstertid nu kommer”. Tankar finns på att ha en fysisk träff i form av stipendiemiddag i september om samhällsläget tillåter, säger rektor Anna Dybäck.

Hälsingegymnasiet

– Vi kör klassvis utomhus med utspring och betygsutdelning. Max två anhöriga får komma och de placeras ut vid stolpar med tre meter emellan, säger Roger Wallgren, skolledare och rektor.

Naturlära i Hälsingland

”Det är bara sex elever som tar studenten i år. De får ta med fem anhöriga var så de blir mest 50 personer med lärare. Har avgångsfest utomhus, utan resten av skolans elever. Vi sänder även live.”, enligt ansvarig på skolan.

Nytorps Hästgymnasium

”Vi har tur i oturen och har bara tre elever som går ut i år. De ska springa ut på ett annat ställe men annars är det firande som vanligt”, enligt personal på Nytorps hästgymnasium.

Torsbergsgymnasiet

”Studenterna kommer att samlas klassvis och firas både med tal och stipendier samt en lättare förtäring innan det är dags att ta farväl av skolan genom ett traditionellt utspring!”

”Anhöriga och bekanta till alla våra studenter måste visa ansvar i den rådande situationen och vänta med att fira sina studenter tills de kommer hem. Vi kommer att sända live från våra avslutningar så alla ändå kan få ta del och känna stämningen under studentdagen!”, enligt Torsbergsgymnasiets hemsida.

GÄVLE

Borgarskolan

”Onsdag den 10 juni tar avgångsklasserna på Borgarskolan studenten. Varje elev får bjuda in max två anhöriga och utspringet sker in mot skolgården.

Eleverna inleder dagen med fotografering för att sedan samlas klassvis för en ceremoni tillsammans med sina mentorer. Rektor håller tal och betyg- och stipendier delas ut. Skolans område kommer att vara avspärrat för att undvika oönskade folksamlingar.

Du som anhörig släpps in på området vid en uppmärkt ingång 10 minuter innan utspringet. Där prickas du också av på en klasslista. 15 minuter efter studenternas utspring går du och eleven ut från området vid en uppmärkt utgång för att ge plats till nästa klass.”, enligt Borgarskolans hemsida.

Drottning Blankas Gymnasieskola Gävle

– Två klasser åt gången äter lunch och springer ut klassvis. De är mindre klasser på cirka 15 elever och två anhöriga får ta emot utanför. Det blir uppehåll för sanering mellan luncherna, och bara mentorer är med på middagen, så inga andra lärare, säger Åsa Nordgren Öberg, rektor.

NTI Vetenskapsgymnasiet Gävle

Har inga studenter som går ut i år.

Polhemsskolan

Avslutning den 10 juni. Eleverna inleder dagen med fotografering för att sedan samlas klassvis för en ceremoni tillsammans med sina mentorer. Rektor håller tal, betyg och stipendier delas ut. Varje elev får bjuda in max två anhöriga och utspringet kommer ske från två byggnader.

”Skolans område kommer att vara avspärrat för att undvika oönskade folksamlingar. Du som anhörig släpps in på området vid en uppmärkt ingång 10 minuter innan utspringet. Där prickas du också av på en klasslista. 15 minuter efter studenternas utspring går du och eleven ut från området vid en uppmärkt utgång för att ge plats till nästa klass.”, skriver Polhemsskolan på hemsidan.

Praktiska Gymnasiet Gävle

Praktiska gymnasiet Gävle följer de nationella riktlinjer som finns och de kommunala riktlinjer som skolorna i Gävle fått. Fotografering på stan och sedan avslutningsceremonier på skolan. Varje elev får ha max två anhöriga som tar emot vid utspring.

– Vi är ju lyckligt lottade som bara har 23 elever som går ut trean i år, säger Nils Åke Andersson, rektor.

Realgymnasiet Gävle

”140 studenter på olika utbildningar. Studentceremonier den 9 och 10 juli. Totalt åtta ceremonier där vi har hyrt baksidan av Stora Vall.

Partytält där måltid serveras gruppvis om 25 elever. Det blir underhållning, tal, betygs- och stipendieutdelning. Ett litet utspring till anhöriga som står på anvisade platser utanför. Vi kommer att spärra av för oss och livesända på facebook.

Det blir inga gruppfoton men enskilda porträtt, men det kommer kännas lyxigt och personligt”, enligt ansvarig på skolan.

Thoren Business School Gävle

– Alternativ examen där klasser är inne i skolan en åt gången, det blir ett mindre utspring. Varje elev får ha högst en anhörig med sig, och för att undvika folksamlingar går klasserna sedan iväg innan nästa klass. Varje elev springer klassvis med 1,5 meters anstånd, säger Joacim Swedén, rektor.

Vasaskolan

”Eleverna inleder dagen med fotografering för att sedan samlas klassvis för en ceremoni tillsammans med sina mentorer. Rektor håller tal – betyg och stipendier delas ut. Skolans område kommer att vara avspärrat för att undvika oönskade folksamlingar. Du som anhörig (max två per elev) släpps in på området vid en uppmärkt ingång, tio minuter innan utspringet. Där prickas du också av på en klasslista. 15 minuter efter studenternas utspring går du och eleven ut från området vid en uppmärkt utgång för att ge plats till nästa klass.”, enligt Vasaskolans hemsida.

Yrkesgymnasiet Gävle

Kommer att äta lunch tillsammans med ett 40-tal elever på Engeltofta. De kommer bland annat ha inspelade uppträdanden och tal, och dela ut betyg- och stipendier – en elev åt gången. Endast mentorer kommer närvara, inga lärare.

– Det är ju ett annorlunda år och vi har bollat fram och tillbaka. Men vi följer rekommendationerna. Det är även ett tiotal elever som har valt att inte delta på examinationen på grund av smittorisken, säger Linda Swedén, rektor.

Eleverna kommer sedan ha utspring klassvis var 20 minut, och två vårdnadshavare per elev är inbjudna till det. De har även ordningsvakter och personal på plats.

– Vi gör vad vi kan i dem tiderna som är, och våra elever är faktiskt nöjda. De har kämpat nog mycket denna termin med alla nedlagda baler och evenemang, så det känns bra, säger Linda Swedén.

HOFORS

Björkhagsskolans gymnasieprogram

”I Hofors har vi inte längre några nationella gymnasieprogram så vi kommer inte ha någon studentavslutning.”

HUDIKSVALL

Bromangymnasiet

Skolans årliga studentfirande i aulan kommer att ställas in och det inte blir något studenttåg.

”Vi tycker såklart att det är jättetråkigt för alla studenter och anhöriga. Vi har haft diskussioner med elevrepresentanter om hur studentfirandet kan bli så bra som möjligt trots omständigheterna. Vi har tänk att använda en heldag till att ha klassvis avslutning med betygsutdelning. Vi försöker sprida ut och använda hela skolan och alla lokaler för att inte det ska bli stora folksamlingar”, säger gymnasiechef Urban Wickman i ett meddelande på Bromangymnasiets hemsida.

Hudikgymnasiet

Enligt Hudikgymnasiets hemsida kommer skolan i år lägga till ett utspring i mindre grupper eftersom närstående inte kan delta inne på skolan.

LJUSDAL

Slottegymnasiet

”Efter en tydlig riskbedömning som gjorts av bland annat förvaltningschef Carina Bryngelsson har det tagits fram ett förslag till en alternativ student. Ett mingel i cafeterian hålls före utruset för vardera klass. Under 30 minuter ska rektor Åsa Sundström, lärare och mentorer hålla tal till våra studenter. Under minglet ska även stipendierna delas ut.

Slottegymnasiets studenter springer sedan ut från vår trappa, precis som förr. De springer ut klassvis, med en timme mellan. På skolgården möts de av ett mindre antal anhöriga för att minska risken för smittspridning – i år får bara inbjudna närvara som publik.”, enligt Slottegymnasiets hemsida.

Trägymnasiet Ljusdal

”Detta läsår kommer det inte ske något gemensamt utrus för alla klasser samtidigt på Slottegymnasiet, därför kommer Trägymnasiet inte att gå ut på trappan vid Slottegymnasiet. Det blir inte heller några studentflak i år.”

Studenterna och skolans personal kommer ha en gemensam brunch på en restaurang, där det blir avskedstal samt stipendie- och betygsutdelning. Till följd av coronapandemin får inte anhöriga delta på restaurangen, men två anhöriga per elev är välkomna att möta upp studenterna utanför restaurangen efter måltiden, enligt Trägymnasiets hemsida.

NORDANSTIG

Har ingen gymnasieskola.

OCKELBO

Har ingen gymnasieskola.

OVANÅKER

Voxnadalens gymnasium

”Studentexamen 2020 kommer att äga rum onsdag 10 juni och det blir tre avslutningar under dagen med tidsintervall. Endast mentorer kommer att delta. Avslutningen kommer att bestå av en mindre ceremoni med betygs- och stipendieutdelning för att sedan avslutas med det traditionella utspringet. Avslutningen kommer att streamas.

Vår önskan är att våra studenters vårdnadshavare, släkt och vänner respekterar Folkhälsomyndighetens direktiv gällande gymnasieskolans student som säger att gemensamma ceremonier, samlingar eller parader för samtliga avgångselever eller hela skolan inte ska anordnas, allt för att stora folksamlingar inte ska bildas utanför gymnasiet.”, skriver de på deras hemsida.

SÖDERHAMN

Staffangymnasiet

”Eleverna kommer att samlas klassvis i skolan, fika tillsammans och få sina betyg. Sedan blir det utspring från skolan till skolgården. Men i år kommer inga anhöriga eller vänner få vara på plats. I stället kommer man att sända live från avslutningarna så att anhöriga kan följa firandet på distans.”, skriver rektorerna på gymnasiets hemsida. Rektorerna kommer även stå utanför vid varje klass utspring på skolgården, med konfettibomber som skolan står för.

SANDVIKEN

Bessemerskolan

Ordnat så att klasserna träffas klassvis och springer ut olika tider men också utspring från flera olika utgångar. Max två anhöriga.

Göranssonska skolan

– Bara två avgångsklasser. En klass i taget springer ut med två timmars mellanrum. Max två anhöriga på plats. Tal hålls via länk och inspelat. Studentmiddag uppdelat i två olika kvällar med bara eleverna och två lärare, på Bruksmässen. Där sitter man med avstånd.”, säger bitr. rektor Johan Ohlsson.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

• Sätt upp information om förhållningsreglerna till personal, elever och andra besökare.

• Samla eleverna klass- eller gruppvis, och avstå från större gemensamma samlingar.

• Skapa utrymme, t.ex. genom att möblera om, för att undvika trängsel inomhus och utomhus.

• Se till att större samlingar av elever kan undvikas i skolans övriga lokaler t.ex. i entréer, korridorer och andra gemensamma utrymmen.

• Säkerställ att eventuellt utspring endast får genomföras för en klass, eller en mindre grupp, i taget för att undvika trängsel.

• Informera familjer och närstående att de endast får delta i firandet utomhus där tillräckligt avstånd kan hållas till andra människor.

• Begränsa antalet besökare för att undvika trängsel.

• Informera om att de som tillhör en riskgrupp eller är 70 år och äldre, helt bör avstå från att delta.

• Säkerställ att det finns möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Erbjud vid behov handsprit.

Källa: folkhalsomyndigheten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.