”Om man kollar på det positiva så har man sparat lite pengar”, säger Gjovan Prenga. Foto: Tiffany Lind/SVT

Blivande Hudikstudenten: ”Jag är rädd att man inte får så mycket att minnas”

Publicerad

Inställda studentfester, en framflyttad skolbal och en icke beställd studentkostym. Gjovan Prenga var nära att strunta i att fira sin student när han insåg att coronapandemin skulle sätta käppar i hjulet för det traditionella studentfirandet.

– Man blir besviken och ledsen, men det hjälper inte att klaga. Man får göra det bästa av situationen, säger Gjovan Prenga.

Han går sista året på Bromangymnasiets hotell- och turismprogram i Hudiksvall. Han hade sett fram emot att fira in sin student med klassen. Men mösspåtagning, skolbal och andra tillställningar har blivit både inställda och framflyttade på grund av coronapandemin.

– Just det här med att man firar med hela sin klass den sista veckan och tar vara på det och bara har roligt, det är man mest besviken över, säger Gjovan Prenga.

– Jag har inte ens beställt en kostym eller ett plakat, fortsätter han.

Tacksam för att ha ett jobb

På fritiden jobbar Gjovan som hotellreceptionist. Och eftersom det är en bransch som drabbats hårt av pandemin, är han tacksam över att han fortfarande får jobba kvar.

– Jag hade tur att få vara kvar där. Det är väldigt många som inte får den chansen, och då känner man sig lite speciell och tacksam, säger Gjovan Prenga.

Vad skulle du ge för tips om det här skulle hända andra blivande studenter i framtiden?

Det hjälper inte att klaga, det gör det bara värre. Skit inte i allting utan försök göra det bästa av situationen och var tacksam för det lilla, säger Gjovan Prenga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.