Aporna minnestestas

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes ett minnesexperiment på Furuviks schimpanser och orangutanger. Det var sex år sedan sist och nu var det dags igen. 

Återigen är forskaren Mathias Osvath från Lunds universitet på plats i Furuviksparken. Efter sex år var det på måndagen dags att genomföra det så kallade minnestestet igen, med samma personer och samma verktyg. Och det var en spänd stämning bland de inblandade, för ett minnestest är just ett minnestest som inte går att göra om.

– Dom har gjort ett experiment för sex år sen som är väldigt specifikt och som innehåller många detaljer. Och om dom minns vad dom gjorde för sex år sen så är det ett bra tecken, säger Mathias Osvath.

Vad är det dom ska göra?

– Dom ska välja ett föremål framför andra föremål som inte är korrekta, ett föremål som sedan leder fram till en framtida belöning.

Furuviks djurpark är den enda primatforskningsstationen i Norden som bedriver den typen av forskning som Mathias Osvath sysslar med, det vill säga beteendeforskning på människoapor.

Vadhänder om det misslyckas?

– Då testar vi det på ett annat sätt. Den allra mesta forskningen misslyckas faktiskt. En stor den av jobbet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.