Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schimpansen Selma sköts med hagel under rymningen och är nu blind på ena ögat. Djurvårdaren Rickard Beldt beskriver dödsskjutningen av fyra schimpanser som att förlora nära vänner eller kollegor. Foto: Rikard Berglin/SVT

Apskötaren på Furuvik talar ut efter rymningen: ”Man bryter ihop – som att förlora en vän”

Uppdaterad
Publicerad

En gång var de sju. Nu återstår bara tre schimpanser i Furuviksparkens aphus. Djurvårdaren Rickard Beldt är nära tårar när han tänker tillbaka på rymningen strax innan jul.

– Det är som att förlora en vän eller en kollega. Det var otroligt tufft, säger han.

Nu öppnar Furuviksparken för första gången dörrarna till aphuset för medierna. Djurvårdaren Rickard Beldt var själv inte på plats i parken dagen då aporna rymde men är ändå märkbart berörd av händelserna. Han berättar att han själv bar omkring på minstingen Torsten och matade honom efter att hans mor övergivit honom. När han hörde att fyra av schimpanserna skjutits bröt han ihop.

– Vi som jobbar här umgås mer med de här djuren än vi umgås med våra vänner och familjer, säger han.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Inför SVT:s besök i Furuviksparken fick vi krav från parkens pressansvarige att inte ställa några kritiska frågor till personalen – till exempel om vad de anser om beslutet att skjuta de förrymda schimpanserna. Den typen av frågor får endast ställas till parkens VD Sandra Wilke som just nu är på semester och inte ställer upp på intervjuer.

Hör mer från Rickard Beldt i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet