Daniel Nordström, Arbetarbladets ansvarige utgivare. Foto: SVT.

Arbetarbladet röjde identitet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetarbladet röjde namnet på en insändarskribent som ville vara anonym. Händelsen anmäldes till Justitiekanslern, JK, som nu har beslutat att inte inleda någon förundersökning.

Insändaren rörde djurens välbefinnande i Furuviksparken. Skribentens personuppgifter skickades sedan tillsammans med insändaren till Furuviksparken för genmäle.

I tidningen publicerades insändaren med anonymiserad signatur. Men anmälaren ifrågasatte om företrädare för tidningen gjort sig skyldiga till brott mot tystnadsplikten, eftersom åtminstone en anställd på Furuviksparken fått reda på identiteten.

Erkänner misstag

Arbetarbladet erkänner att man begått ett misstag när ordinarie insändarredaktör var på semester.

– Jag förstår att anmälaren känner sig upprörd och besviken. Vi gjorde ett uppenbart fel, som beror på ett olyckligt misstag. Det är ytterst allvarligt, säger Daniel Nordström, Arbetarbladets ansvarige utgivare, till SVT.

JK beslutar att inte inleda någon förundersökning, eftersom händelsen orsakades av ett förbiseende från tidningens sida. Däremot vill JK att Arbetarbladet ser över sina rutiner så att något liknande inte händer igen och att bestämmelserna om anonymitetsskyddet efterlevs.

– Det är bra att det är avgjort nu. Vi begick ett fel och nu får vi skärpa våra rutiner, säger Daniel Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.